Történelmi helyszínek a Felvidéken

A Határtalanul! HAT-17- 01-01-079 pályázat keretében 7. osztályos tanulóink 3 nyolcadikossal kiegészülve osztálykirándulást tettek 2018. május 22-25. között a Felvidéken, Szlovákiában.

Előtte 3 előkészítő órán vettek részt a gyerekek (2018. május 15-17.), amikor a Felvidéket vettük szemügyre különböző szempontokból: történelmét, irodalmát, természetrajzát.

  1. nap:

2018. május 22-én reggel 6 órakor indultunk el az iskolától. Első állomásunk a fakultatívan választott budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum volt. Itt átismételhettük Petőfi Sándorhoz és Arany János munkásságához kapcsolódó ismereteinket. A diákokat leginkább az interaktív kiállítási anyagok ragadták meg: zenét és verset lehetett hallgatni, 3D filmet nézni, malomkövet, farkasokat „hajigálni”.

Innen Pozsonynak vettük az irányt, ám sajnos az autópályán dugóba kerültünk egy baleset miatt, ezért késve érkeztünk, át kellett csoportosítani az eredeti programot. Pozsonyban egy nagyon képzett, alapos városismerettel rendelkező idegenvezető várt, Korpás Árpád, aki végigkalauzolt bennünket az óvároson, megmutatott számtalan épületet, szobrot, többek között a koronázó templomot, a püspöki palotát, a városházát és a főteret, a reformkori országgyűlések épületét, a régi városfal maradványait, Liszt Ferenc kottával díszített, Roland lovag, a Szép Náci és Kandi szobrát…

Kis kitérőt tettünk Dévény várához a Morva és a Duna folyó találkozásához, a Magyar Királyság nyugati kapujához, ahol még érdekes mondákat is hallhattunk a helyhez kapcsolódóan.

Visszatértünk Pozsonyba, a várba. Itt is körülnéztünk, történelmi eseményeket, személyeket elevenítettünk fel a hellyel kapcsolatban, gyönyörködtünk a kilátásban, az Ufo-hídban, a parlament épületében is.

Kora este indultunk tovább szálláshelyünkre, Diószegre, ahol egy üdülőben kis 4 fős házikókban kaptunk szállást és meleg vacsorát.

  1. nap:

Reggeli után 8 órakor indultunk el Bajmócra, ebbe a gyönyörű, mesés várba. Délre kaptunk belépést, ezért előtte szabad programként ajándékokat vásárolhattak a gyerekek a bazárban, illetve megnéztük a parkban Mátyás király 700 éves hársfáját.

A kastélyban gyönyörködhettünk a berendezés és az építészet gazdagságában, itt is hallhattunk a helyhez kötődő mondákat, történeteket. Díszesen festett termek, gazdagon faragott bútorok, festmények, arany angyalkás kazettás famennyezet várja a látogatókat.

Innen Körmöcbányára mentünk ahol megismerkedtünk a kis főtérrel és az erődtemplommal, az aranybányászat csínjával-bínjával és az aranyveréssel (körmöci aranyak) a pénzverde épületénél.

Ha már volt aranybánya, akkor az ezüstről sem feledkeztünk el, ezért elmentünk Selmecbányára, és lementünk a bányamúzeum tárnáiba. Előtte védő felszerelést is kaptunk. A sisakra nagy szükség is volt, mert elég szűk és alacsony járatokon vezettek bennünket keresztül, és sokszor koppant a diákok kobakja a mennyezetbe. Mindenesetre nagyon élvezték a bányászlámpás látogatást.

  1. nap:

A reggeli bevásárlás után Trencsénbe vettük utunkat. Itt először felsétáltunk a várba, ahol egy kis színdarabot is adtak a tiszteletünkre (igaz, szlovákul), madarakat röptettek, meg is lehetett simogatni őket, mondát hallhattunk, majd a kiállítások megtekintése után felmásztunk a legfelső toronyba, ahonnan az egykori védők 100 km-es körzetben tudták ellenőrizni a vidéket. Páratlan a kilátás!

Ezután kis városnézés és szabad program következett, melynek fő szereplője a pizzéria lett, mert mindenki megéhezett, utána pedig fagyizhattak is a gyerekek.

Rövid utazás után meglátogattuk Trencséntornyost, ahol a parkban egy emlékmű és egy kis kiállítás emlékezteti az utazókat az itt 1708-ban lezajlott kuruc-labanc csatára, amelyet a túlerőben lévő Rákóczi elvesztett. Beszélgettünk az eseményről, okairól és következményeiről a Rákóczi-szabadságharc szempontjából.

Innen Beckó várához utaztunk. Erről a várról korábban olvastunk mondát is, így most élőben bontakoztak ki előttünk a romok. A vár tövében az idegenvezető ékes palóc nyelvjárásban mesélte el újra Mikszáth Kálmán történetét a vár névadójáról.

A napot Nagyszombatban, az ellenreformáció központjában zártuk város- és templomnézéssel. Megnéztük a téglából rakott városfalat és a szegényebb és gazdagabb kispapok egykori lakhelyeit, a ferences templomot, a Trinitárius templomot. Sajnos itt esőre állt az idő, így egy gyors fagyizással fejeztük be a látogatásunkat.

  1. nap:

Reggel első állomásunk a gútai Corvin Mátyás Alapiskola volt, ahol szeretettel fogadtak bennünket, kis énekes-néptáncos műsort is adtak a tiszteletünkre, és ismerkedhettek egymással a szlovákiai és magyarországi gyerekek. Bár rövid időt töltöttünk itt, a modern internetes lehetőségeknek köszönhetően sok barátság és későbbi kapcsolat született. A rossz idő miatt sajnos a barátságos focimeccs elmeradt.

Átutazóban megálltunk Léván, itt a Dobó-várat látogattuk meg.

Következő állomásunk Besztercebánya volt, ahol megnéztük az erődtemplomot és a város főterét a Thurzó- és a Bethlen-házzal. Megállapítottuk, hogy nem is annyira ferde a „Ferde torony”.

A közeli Zólyomban, a Balassák ősi fészkében zártuk szlovákiai utunkat. Kissé bepillanthattunk a vár történelmébe, híres-hírhedt lakóinak életébe. Lefényképezkedtünk a Balassi Bálint tiszteletére készült emléktábla előtt is.

Pénteken este 9 óra után érkeztünk haza Földeákra.

A fényképek a galériában.

A kirándulásról készült videó itt megtalálható: https://youtu.be/eeXh1v0Cy7Y

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.