ISKOLAI MOZAIK

 

Iskolabál

2017. április 1-jén került megrendezésre az Iskolabál. Nagy nap volt ez az intézményünk életében, ugyanis 20. alkalommal örvendeztettük meg az érdeklődőket az eseménnyel. Hagyományainkhoz híven idén is a nyolcadik osztályosok nyitótáncával (csacsacsával), kezdődött az este. Ezután Tóth Imre igazgató úr megnyitó beszédében köszöntötte a vendégeket és megköszönte az Alapítvány és segítőik munkáját. Horváth Attila, a Földeáki Iskolásokért Közalapítvány elnöke biztosította az iskolát a további együttműködésről és jó szórakozást kívánt a jelenlévőknek. A folyamatos felkészülés és a sok munka idén is meghozta a gyümölcsét. A műsorban fellépő 129 diák és felkészítő pedagógusaik színvonalas előadást nyújtottak, mellyel megalapozták a báli hangulatot. Kalandozás a nagyvilágban címmel bemutatták több ország különböző táncát. Többek között láthattunk orosz, indiai, görög, ír, velencei, riói és magyar koreográfiákat. A műsor után 290 fő vacsorázott és mulatott a Jurtában. A vendégek asztalára Lőkös József és családja által főzött ízletes, bográcsos marhapörkölt került. A vacsora felszolgálása és az éjfélkor feltálalt hidegtálak Juhász Krisztián és felesége, Juhászné Józsa Regina munkája. A gyermekek részére a Szülői Szervezet tagjai készítette el a szendvicseket. A jubileumi tortát a Gyöngy Cukrászda ajánlotta fel. Különlegessége, hogy iskolánkat formázta meg. A reggelig szóló muzsikát Csikota József és zenekara szolgáltatta. A műsor hangosítását Dávid Imre és Szirovicza Péter végezte. A nyolcadikosok nyitótáncát betanította és koreografálta Baranyi Anett és Grezsa Zoltán. Mindannyiuk munkáját nagyon köszönjük. A Földeáki Iskolásokért Közalapítvány és a Návay Lajos Általános Iskola köszönetét fejezi még ki az alábbi vállalkozóknak és magánszemélyeknek, akik anyagi segítségükkel és felajánlásaikkal támogatták az Iskolabálat: Bartal László, Fodor János, Gera Gábor, Gorzsai Húsüzem Kft. és Farkas Mihály, Gorzsai Mezőgazdasági Zrt., Láda Jolán, Művelődési Ház. Továbbá köszönetet mondunk a tombolatárgyak felajánlóinak, az iskola tanulóinak színvonalas műsorukért és a pedagógusoknak segítő munkájukért.

 

Húsvéti Praktika

2017. április 5-én az alsó tagozatos diákok meghívást kaptak a Művelődési Ház és Könyvtár egész délelőttöt betöltő programjára, a Húsvéti Praktikára. A kézműves foglalkozáson a gyerekek többek között díszíthettek papírtojást, készíthettek papírból tulipános asztaldíszt, különböző síkbábokat, nyuszi fejdíszt, tojástartóból gombát és tyúkocskát. Kedvük szerint nyírhattak, színezhettek, ragaszthattak. Természetesen a tojásfestés sem maradhatott el. A diákok igyekeztek minél több dekorációt barkácsolni, amit büszkén vittek haza. Nagy örömünkre szolgált az ideiglenesen kialakított húsvéti állatsimogató is, ahol kiscsirkéket, gyönyörű nyulakat és két kiskecskét lehetett dédelgetni. Köszönjük a szervezőknek ezt az élményekkel teli délelőttöt.

 

Rendőrségi órák

A Makói Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztálya oktatást tartott iskolánkban 2017. április 6-án az alsó tagozatos diákoknak, április 19-én pedig a felső tagozatos gyerekeknek. Minden osztály külön tanítási órán vett részt. Az előadást Decsiné Oláh Zsuzsanna rendőr főtörzsőrmester tartotta, Vizhányó Sándor Földeák körzeti megbízottjának kíséretében. Alsóban a kerékpáros közlekedés szabályairól volt szó először, majd egy video filmet tekintettek meg a gúnyolódásról és a verekedésről. Ezt követően igen tanulságos beszélgetés alakult ki a rendőrök és a gyerekek között. 5-6. osztályban a lopás és a tettlegesség volt a téma, 7-8. osztályban a drogok és a káros szenvedélyek. Reméljük, hogy a felvilágosítás elérte a célját és a gyerekek megértették, hogy bizonyos magatarási formák milyen következményeket vonhatnak maguk után.

 

Báli műsor ismétlése

2017. április 9-én 18 órakor a Művelődési Ház nagytermében iskolánk megismételte báli műsorát. Az előadásra közel 250-en váltottak jegyet. A közönség vastapssal jutalmazta a remek hangulatú, színes produkciókat.

 

Helyi továbbképzési nap

A tavaszi szünet első napján, 2017. április 12-én pedagógusaink  4. és 5. osztályban bemutató nyelvtan órákat tartottak és tekinthettek meg.  A továbbképzési nap célja az alsó és a felső tagozat közötti átmenet nehézségeinek csökkentése, és az alsó és felső tagozatban tanító pedagógusok munkájának még hatékonyabb összehangolása volt. Beiratkozási információk

2017. április 20-án és 21-én beiratkoztak intézményünkbe a leendő első osztályosok. Szeptemberben 30 új kisdiák fog belépni az iskola kapuján.

 

Fenntarthatósági Témahét

Ebben a tanévben iskolánk csatlakozott a Fenntarthatóság-környezettudatosság Témahetéhez, melyet 2017. április 24-e és 28-a között bonyolítottunk le. A program célja a Föld Napja üzenetének, a fenntarthatóságnak széles körű elterjesztése iskolai keretek között. A tanórai témákat és a tanórán kívüli programelemeket a korosztályokhoz igazították. Alsó tagozaton: „Szeresd az állatokat!” Felső tagozaton: „Táplálkozz tudatosan!”

Hétfőtől szerdáig a tanítási órák menetébe építettük be ezt a kijelölt témakört. Csütörtökön és pénteken ún. projekt-napot tartottunk. A felső és az alsó tagozatos osztályok is egy-egy csapatot alkotva forgószínpad szerűen óránként mentek állomásról állomásra. A helyszínek a tantermek voltak, ahol különböző játékos feladatok várták a diákokat a témával kapcsolatban.

Alsóban elveszett állatokról készítettek plakátot, PET palackból halas célba dobó játékot kreáltak, interaktív feladatokat oldottak meg, állatokat hajtogattak, nyírtak, ragasztottak. Rejtvényt és állatokról szóló találós kérdéseket fejtettek meg és megismerkedhettek a szelektív hulladékgyűjtés 5-6 féle módjával. A tornaszobában sor-és váltóversenyen vettek részt, ahol az állatokat utánzó mozgásoké volt a főszerep.

A felsősök a matematika teremben E-számmentes ételeket készítettek: pattogtattak kukoricát, gyümölcssalátát készítettek, gofrit sütöttek.  A német teremben német nyelvű plakátot alkottak puzzle-darabkákból, a helyes táplálkozásról készítettek táplálékpiramist a termékek német nyelvű megnevezésével. Zöldségek nevét rakták ki betűtésztából –természetesen-  németül.

A magyar teremben óriás társasjátékkal játszottak: Újrahasznosítható termékekből (PET-palack) készült lépegető bábokkal, a mezőkre lépve kvíz-kérdésekre kellett válaszolni. Verset írtak, dalt tanultak a témához kapcsolódóan.

A történelem tanteremben a fiúk iskola-kertet terveztek. A lányok a hűtőszekrényben és éléskamrában található maradék ételek újrahasznosításához gyűjtöttek ötleteket, recepteket.

A rajz teremben plakátkészítés volt az egészséges életmódról.

A kémia teremben LEGO-ból készített robot működését tanulmányozták, mely szelektíven hulladékot gyűjtött.

A mozgás, a sport sem maradhatott el, hiszen szervesen része az egészséges életmódnak. Játékos gyakorlatok voltak újrahasznosítható anyagokkal kiegészítve. (PET-palackok, konzervdoboz, papírgombóc)

Az 5. a osztály az iskola udvarára fűszernövény-piramist telepített. A 6. a PET palackba növényt ültetett.

Pénteken 10 órától az iskola minden diákja és tanára elözönlötte a falut, és az utcákon szemetet gyűjtöttünk. Minden osztály a számára kijelölt területen gyűjtötte a szemetet.  Ehhez minden gyerek védőkesztyűt és nejlonzsákot kapott. Nem titkolt szándékunk, hogy a gyerekek megtanulják, mennyire fontos közvetlen környezetünk védelme, tisztán tartása mindenkinek a feladata.

 

Matematika és helyesírás verseny

2017. április 10-én a makói Kálvin Téri Református Általános Iskola Makó város és térsége alsó tagozatos (2-4.o.) tanulóinak helyesírási versenyt rendezett. Iskolánkat képviselték: Molnár Fanni 3. a, Tóth Sára Eszter 3. b és Bajusz Nóra 4. b osztályos tanulók.

2018. április 12-én a Makói Katolikus Általános Iskola és Óvoda városi és térségi matematika versenyt hirdetett alsó tagozatosok részére. A versenyen részt vettek az alábbi tanulók: Gazsó Norbert, István Szonja Mira, Koncz Réka 2.o. , Csányi Anna, Molnár Fanni 3. a, Meleg Mia, Tóth Sára Eszter 3.b

 

Hangszeres verseny

2017. április 12-én Szentesen rendezték meg az V. Csongrád Megyei Fafúvós Versenyt. Szép eredményt értek el tanulóink: Angyal Levente fagott hangszeren II. korcsoport II. helyezett.

Torma Bodza fagott hangszeren II. korcsoport III. helyezett. Felkészítő tanáruk: Pappné Pataki Andrea, zongorán kísért: Horváth Andrea. Emléklapban részesültek: Kiss Csanád és Palócz Léna, akik klarinét hangszeren játszottak.

 

Taekwon-do versenyek

  1. Spirit Open Nyílt Nemzetközi Taekwon-do Bajnokság – 2017. április 1-2. Budapest Kovács Laura Fanni 6.a – Serdülő leány formagyakorlat 3-1 gup II. hely

Kovács Laura Fanni 6.a – Serdülő leány küzdelem – 44 kg II. hely

Kis Dorina Panka 1. a – Gyermek leány küzdelem – 26 kg I. hely

   III. Fehér Kupa Taekwon-do Verseny  –  2017. április 22.  Medgyesegyháza

Kis Dorina Panka 1. a – Gyermek leány küzdelem – 26 kg III. hely

Vass Kristóf Zoltán 1. a – Gyermek fiú küzdelem – 35 kg III. hely

Panci Brigitta Kasszandra 3. a – Serdülő leány küzdelem – 40 kg I. hely

Szilágyi Krisztián 4. b – Serdülő fiú küzdelem – 40 kg I. hely

Lampo Patrik 3. a – Serdülő fiú küzdelem – 40 kg II. hely

 

 

Lampo Mihály 1. aSerdülő fiú küzdelem – 35 kg II. hely

III. Spárta Kupa Taekwon-do verseny – 2017. április 22. Medgyesegyháza

Hajnal Jázmin 1. a – Gyermek leány küzdelem – 25 kg II. hely

Szecskó Barnabás 4. b –  Serdülő fiú küzdelem – 40 kg II. hely

Varga Zalán Zoltán 4. b – Serdülő fiú küzdelem – 45 kg II. hely

   Második Kövy  4 FIGHT Nádudvar Kupa KICK boksz verseny – 2017. április 29. Nádudvar

Kovács Laura Fanni 6. a – Cadet II point fighting – 46 kg I. hely

Kovács Laura Fanni 6. a – Cadet II light contakt – 50 kg I. hely

Kovács Laura Fanni 6. a – Cadet II kick light contakt – 42 kg I. hely

 

Kissné Bába Olga , a felsős témahét Pappné Tóth Ildikó munkája

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.