Iskolai Mozaik

 

Földeáki Maratoni Váltó

 

Hetedik alkalommal rendezte meg 2017. szeptember 23-án a Földeáki Návay Lajos Általános Iskola, a Návay Lajos Diáksport Egyesület Földeák, valamint a Földeáki Torna Club a Földeáki Maratoni Váltó elnevezésű futóversenyt. Fővédnöke: Lázár János országgyűlési képviselő. Védnökei: Hajnal Gábor Földeák község polgármestere, Balázs József a Hódmezővásárhelyi Tankerület Központ igazgatója és Olasz Attila Benjamin plébániai kormányzó. A verseny célja az óvodások, iskolások és hozzátartozóik részére a közös mozgás lehetőségének biztosítása, illetve a 42195 méteres maratoni távot (66 kör a park körül) mennyi idő alatt teljesítik váltóban a csapatok, és egy úgynevezett alapidő megállapítása.

Maratoni váltó versenyünket nem rendezhettük volna meg a következő önkormányzatok, cégek és magánszemélyek erkölcsi és anyagi segítsége nélkül.

Rendezvényünk támogatói voltak:  Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ, Földeák Község Önkormányzata, Óföldeák Község Önkormányzata, Polgárőrség, Makói Rendőrkapitányság, Csongrád Megyei Szabadidősport Szövetség, Földeáki Návay Lajos Általános Iskola, Návay Lajos Diáksport Egyesület, Földeák Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete, Givaudan Hungary Kft., Bartal Trans Kft., Beactive, Sertéshús – Termelő Kft., Csongrád Megyei Településtisztasági Nonprofit Kft., Leier Hungária Kft., Mobil Földeáki Fiatalok Egyesülete, Virágsziget – Szabóné Bánfi Erika, Duocor Ipari Bt., Hunor – Coop Zrt., Onion Sound System, Kacsner Zöldség – és Déligyümölcs Nagyker, Szecolor Kft. – Papír Írószer Szaküzlet, Maros – menti Utánpótlás Futball Club, Lapcom Zrt., Könyvtár Kertbarát Klubja,  Földeáki Kínai üzlet, PC Seft – Kakuja Zoltán, Hajnal Gábor, Olasz Attila, Jójárt Krisztina, Mezőfi János, Molnár Zsolt, Molnár Jenő, Molnár Csaba e.v., Mészáros Andor.  Köszönetünket fejezzük ki Földeák Község Önkormányzatának és a Művelődési Háznak, hogy a rendezvény helyszíneit rendelkezésünkre bocsátotta. Ezúton szeretnénk megköszönni iskolánk pedagógusainak és az önkéntes segítőknek áldozatos munkájukat.

A programokról: A délelőtt a Hunor – Coop Zrt. Földeáki új üzletének megnyitó ünnepségével kezdődött. Mészáros Zoltán, a Hunor – Coop Zrt. elnök vezérigazgatója mondta el gondolatait, majd Hajnal Gábor polgármester rövid köszöntője következett. Ezután Olasz Attila Benjamin plébániai kormányzó nyitotta meg a 9 órakor rajtoló Földeáki Maratoni Váltó rendezvényünket. A megnyitót színesítette Palócz Léna, Kiss Csanád, Szabó Gréta és tanáruk Regedei Dávid klarinét játéka. Vásári kikiáltókat hallhattunk Csányi Anna, Knoch Amira, Molnár Evelin és Molnár Fanni 4. a osztályos tanulók előadásában. Felkészítő tanítójuk Mihalik Jánosné. A váltócsapatok indulása után az egyéni kategóriák rajtja következett 10 perces különbséggel. Ezzel egy időben a színpadon a Molnár & Hermann Retro Show gondoskodott a hangulatról.

A rendezvény ideje alatt folyamatosan ingyenes ugrálóvár és arcfestés várta a parkban a  gyerekeket. Szórakoztató teqball, ügyességi, sport és logikai játékokat próbálhatott ki az ifjúság.

A Művelődési Ház előtt a Kertbarát klub és a Kavar a nagyi klub zöldség és gyümölcs kiállítását lehetett megtekinteni. Az arra járó diákjaink itt is kellemesen tudták eltölteni a délelőttöt, hiszen gyümölcslevet kóstolhattak, kukoricát morzsolhattak, pattogatott kukoricát csemegézhettek. Népi játékokkal játszhattak, aki akart, még sakkozhatott is a könyvtár Sakkbarát klubjának köszönhetően. A gyerekek szívesen etették meg az itt látható galambokat, csirkéket és nyulakat. A nap fénypontjaként a Petőfi utcán kora délután 13.15-től tekinthettük meg a Fly Addiction Team bemutatóját. A csapat tagjaitól akrobatikus kosárlabda mutatványokat láthattunk, melyet a talajtól elrugaszkodva a levegőben, közvetlenül a kosárlabda palánk előtt 1-2 m magasságban mutattak be. Lélegzetelállító gyakorlataikat csendben és nagy érdeklődéssel figyeltük mindnyájan. Gyermeket és felnőttet egyaránt elvarázsolt a sportolók ügyessége, melyet vastapssal jutalmaztak.

A színpadon 14. 30-kor került sor az eredményhirdetésre és a nap zárásaként a tombolasorsolásra.

A pörköltfőzés reggel 8 órakor kezdődött. Minden résztvevő a Petőfi utcán kezdhetett neki a finom ebéd főzésének. A verseny indulóit négy kategóriában értékelte a zsűri (Lőkös József, Juhász Krisztián és Kiss Béla), akiknek szintén köszönettel tartozunk munkájukért.

I. kategória: (Vendég általános iskolák csapatai) marhapörkölt főzése

Oklevélben részesültek:

I. hely: Makói Református Általános Iskola, II. hely: Csanádpalotai Dér István Általános Iskola, III. hely: Apátfalvi Dózsa György Általános Iskola

II. kategória: (Földeáki Návay Lajos Általános Iskola osztályai) marhapörkölt főzése

Oklevélben részesültek:

I. hely: 6.a , II. hely: 7. b, III. hely: 8. a

III. kategória: (földeáki intézmények és az erdélyi testvériskola) csirkepörkölt főzése

Oklevélben részesültek:

I. hely: Földeáki Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény, II. hely: Földeáki Gyermekmosoly Óvoda, III. hely: Erdélyi barátok

Iv. kategória: (földeáki meghívott csapatok – cégek, baráti társaságok) marhapörkölt főzése

Oklevélben részesültek:

I. hely: Viszér Táncegyüttes csapata, II. hely: Kertbarát klub, III. hely: Wéber Péter és csapata

 

A futás párhuzamosan zajlott a váltócsapatok és az egyéni indításos futamok résztvevői között, mely az alábbi eredménnyel zárult:

VÁLTÓ: a 42195 m-es távot az alábbi csapatok teljesítették a templom körül (640 m)

I. FUTAM – Alapverseny – Földeáki csapatok közötti váltóverseny

  1. hely: Földeáki Középiskolások (2:42:30)
  2. hely: Földeáki Általános Iskolások (2:56:17)
  3. hely: Földeáki Felnőttek, Szülők (3:15:50)

 II. FUTAM – Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ iskolái közötti váltóverseny:

  1. hely: Kálvin Téri Református Általános Iskola (2:47:46)
  2. hely: Apátfalvi Dózsa György Általános Iskola (2:53:49)
  3. hely: Földeáki Návay Lajos Általános Iskola (2:56:17)
  4. hely: Csanádpalotai Dér István Általános Iskola (2:57:03)

 III. FUTAM – Nyílt kategória – Egyesületek, csapatok, baráti társaságok

  1.  hely: Földeáki Torna Club ( 2:43:30)
  2. hely: Földeáki Öregfiúk csapata (3:31:18)
  3. hely: Givaudan (3:39:57)

A maratoni váltó 1-3. helyezettjei oklevelet, érmet és serleget kaptak. A 4. helyezéstől minden csapat oklevélben részesült.

 

EGYÉNI  VERSENY

 

    I. HELY II. HELY III. HELY
2011. 01. 01. után született lány Tóth Panka Szalma Noémi Lele Diána Hanna
2011. 01. 01. után született fiú Neparáczki Máté Vízhányó Benjámin Gábor Bárdos Kevin Zoltán
2009. 01. 01- 2010. 12. 31. lány Pici Lejla Mezei Hanna Barta Boglárka
2009. 01. 01- 2010. 12. 31. fiú Kakuszi Dávid Kerekes Hunor Almási Noel, Papp László Zsolt
2007. 01. 01- 2008. 12. 31. lány Molnár Fanni Bothy Tünde Szászi Fanni
2007. 01. 01- 2008. 12. 31. fiú Süli Benedek Endre Gera Ferenc Csiszár Roland Vilmos
2005. 01. 01- 2006. 12. 31. lány Rácz Anasztázia Gera Virág Panczi Brigitta
2005. 01. 01- 2006. 12. 31. fiú Horváth Gergő Varga Zalán Zoltán Béni Levente Bátor
2003. 01. 01- 2004. 12. 31. lány Terhes Tímea Kosztolányi Emese Janicsek Vivien
2003. 01. 01- 2004. 12. 31. fiú Horváth Zoltán Bódi Szabolcs Juhász Richárd Roland
1999. 01. 01- 2002. 12. 31. lány Dani Doloresz ——- ——-
1983. 01. 01- 1998. 12. 31. Csányi Helga Marinetta Gulyás Zsuzsanna Kis Bianka
1983. 01. 01- 1998. 12. 31. férfi Vass Tibor Ákos ——- ——-
1973. 01. 01- 1982. 12. 31. Terjék Anikó Tóthné Szabó Ilona ——-
1973. 01. 01- 1982. 12. 31. férfi Dani Attila Máriás András Borbély Bánk
1963. 01. 01- 1972. 12. 31. Molnár Katalin Selmeczi Mária Varga Natália
1963. 01. 01. előtt született Varga Lászlóné Lőkös Károlyné Sárkányné Böde Katalin
1963. 01. 01. előtt született férfi Szlovák Sándor Papp Mihály ——-

Az egyéni indításos kategóriában az 1-3. helyezett oklevél és érem jutalomban részesült.

 

Október 6.

Az aradi vértanúk kivégzésének eseményeit osztálykeretben idézték fel a diákok nevelőikkel. Alsó tagozatban magyar nyelv és irodalom, felső tagozatban osztályfőnöki órán.

 

Fényképezkedés

Október 6-án került sor intézményünkben a hagyománynak számító fényképezkedésre. Ebben a tanévben is osztály – és egyéni képeket készítettek a gyerekekről. Emellett a szülők és a tanulók kérésére baráti és testvéri fotózásra is szívesen álltak össze a diákok.

Pályázat

A hódmezővásárhelyi Német László Gimnázium vezetésével továbbra is részt veszünk a „Gyulai József Természettudományos Műhely” pályázatának megvalósításában. Nyolcadik osztályos tanulóink október 11-én vettek részt labor órákon. Kémia és fizika tantárgyakból különféle vegyületeket vizsgáltak, hogy azok, hogyan lépnek egymással reakcióba, majd áramot állítottak elő. Biológia és földrajz tantárgyakból mikroszkóppal dolgoztak.

 

Szépolvasási verseny

A Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola „Szépen olvasok” címmel versenyt hirdetett Makó és térsége intézményei számára, 2., 3., és 4. osztályos tanulók részére. A területi megmérettetés előtt a tanítói munkaközösség iskolai fordulót szervezett október 11-én. A diákok szép számmal jelentkeztek és készültek fel a kihívásra. A helyi, és a későbbi térségi versenyen is egy szabadon választott, előre begyakorolt ismeretterjesztő szöveget kellett felolvasnia minden résztvevőnek. Ezután 10 perc felkészülés után egy ismeretlen szöveget mutattak be a jelentkezők. Az iskolai fordulón az alábbi eredmények születtek:

  1. évfolyam: I. Szabó Lilla 2. a, Szalma Violett 2. b II. Pásztor Erik Roland 2. a III. Kerekes Hunor 2. b

A diákokat Szirbik Éva és Gilinger Tiborné tanítók készítették fel.

  1. évfolyam: I. Kun-Szabó Korina, II. István Szonja Mira, III. Koncz Réka

Felkészítő pedagógusuk Kecskeméti Tamásné.

  1. évfolyam:I. Szenti Liliána Krisztina 4. a, Tóth Sára Eszter 4. b II. Knoch Amira 4. a 

III. Kerekes Zsófia Anna 4. b

A tanulókat Mihalik Jánosné és Kissné Bába Olga tanítók készítették fel. A verseny helyezettjei oklevélben, az első helyezettek könyvjutalomban is részesültek.

A városi és térségi fordulón az első helyezést elért diákjaink képviselték iskolánkat, amely október 18-án a Makói Általános Iskola Bartók iskolaépületében került megrendezésre. Intézményünkből a következő tanulók értek el helyezést:

  1. osztály: II. hely: Szabó Lilla 2. a, felkészítő tanító: Szirbik Éva.
  2. osztály: Különdíj: István Szonja Mira, felkészítő tanító: Kecskeméti Tamásné.
  3. osztály: I. hely: Szenti Liliána Krisztina 4. a, felkészítő tanító: Mihalik Jánosné.

A versenyzőknek, a helyezetteknek és felkészítő pedagógusaiknak gratulálunk.

IV. Kortárs Irodalmi Fesztivál

2017. október 20-án hatodik és hetedik osztályos diákjaink képviselték iskolánkat a Kortárs Irodalmi Fesztivál gálaműsorán. A rendezvény 4. alkalommal került megrendezésre az Óföldeáki Honismeret-, Hagyományőrző Szabadidő Klub szervezésében. A helyszín az Óföldeáki Közösségi Ház nagyterme volt. A megnyitó a parkban található 1956-os kopjafa koszorúzásával kezdődött. Ezután ünnepélyesen átadták az Őszinte gondolatok, igaz érzések Csongrád megyei antológia 2017. című kiadványt azoknak a jelenlévőknek, akiknek a művei (versei, prózái, dalai) szerepelnek a kötetben. Majd bemutatkoztak az írók, költők és egy új művüket ismertették meg a hallgatósággal. Tanítványaink irodalmi élményekkel gazdagodva tértek haza, köszönjük a rendezők meghívását.

 

Megemlékezés az 1956-os forradalomról 

2017. október 20-án tartotta iskolánk az 1956-os forradalom emlékére rendezett ünnepségét. A megemlékezés 14 órakor kezdődött az 56-os forradalmárok tiszteletére állított emlékműnél. A koszorúzáson felső tagozatos diákjaink és nevelőik vettek részt. Az ünnepség a Művelődési Házban folytatódott a 8. a és 8. b osztályos tanulók műsorával, melynek címe: Pesti srácok. A szereplő gyermekek előadásukban megható és megrendítő cselekményeket idéztek fel az őszi forradalom napjairól. Köszönjük az előadás összeállítását és betanítását Berényi Lászlóné és Vízhányó Gábor osztályfőnököknek, valamint Kollár Eszter magyar-ének szakos tanárnőnek. Köszönjük Dávid Imre munkáját, aki a hangosítással emelte a műsor színvonalát.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.